Oto Lastik Tamiri
Lastiklerden biri, ötekine nazaran çok daha fazla inmişse, o lastikte bir sorun var demektir. Muhtemelen lastik patlaktır. Lastikte patlak olduğuna dair bir şüpheniz varsa lastiği sökmelisiniz. Stepneyi de lastikle değiştirmeniz gerekir. Peki oto lastik tamiri nedir, nasıl yapılır?
Oto Lastik Tamiri Nedir? Nasıl Yapılır?
Patlak lastiğin tamir edilebilmesi için en yakın tamirciden yardım istemelisiniz. Lastiklerden bir tanesinin daha patlaması olasılığına karşı stepne lastiği her daim sağlam halde olmalıdır. Patlak olması konusunda şüpheye düşülen lastikler ile kısa mesafe için bile olsa yola çıkılmaması gerekir.
Patlak lastik tamiri; uzmanlık, teknik bilgi, ustalık, kaliteli malzeme ve dayanıklılık gerektiriyor. Lastiğin götürülmüş olduğu usta, lastiğin tamiri durumu ile ilgili detaylı olarak bilgi verir. Lastik tamir edilmeye müsait haldeyse tamirini yaptırmak mümkündür. Bu durum, kişiyi yeni bir lastik satın almaktan kurtarır.
Lastik, patladığı kısma ve patlağın büyüklüğüne göre değişik tamir yöntemleri ile tekrardan eski haline getirilebilir. Bu yöntemlerin ilki fitil tekniğidir. Bu yöntem ile lastik tekerlekten çıkarılmaz. Lastiğe saplanmış olan yabancı cisim lastiğin içerisinden alınır. Bahsi geçen bu cismin açmış olduğu boşluk içerisine bir iğne ile fitil eklenir.
Sonraki aşamada ise sağlam bir yapıştırıcı ile birlikte sorunlu bölge sıvanmaya başlanır. Fitilin dış kısımda kalan bölgesi ise bir maket bıçağı yardımı ile kesilmelidir. Basit yollu olan hasarları gidermek açısından seçilen, yapılma ihtimali yüksek olan bir yöntemdir.
Oto Lastik Tamiri İçin Farklı Yöntemler Var mıdır? Avantajları Nelerdir?
Başka bir yöntem, içten yama yapmaktır. Lastik ilk olarak tekerden sökülür, ardından patlamaya neden olan cisim halen lastiğin üst kısmında duruyor ise uygun bir yöntem dahilinde çıkarılır. Bahsi geçen bölge tıraş edilir, zımparalanır. Böylece yama tamamen yapıştırmaya hazır bir duruma getirilir.
Yama işlemi sonrasında uzunca bir zaman dilimi bu yama kuruması için beklenir. Lastikle de iyice bütün hale gelmiş olur. Sonrasındaysa lastik, tekere direkt olarak oturtulur, uygun basınç ölçüleri dahilinde hava basılır, böylece sürüş için hazır hale gelmiş olur. Oto lastik tamirinin en önemli avantajı kişinin tamamen bütçesinden tasarruf sağlamasıdır.