Maltepe Kaplama Lastik
Lastik kaplama, aşınmış olan lastiğin sırtının yenilenmesi işlemidir. Kaplanma işlemi geçirmiş olan bir lastik, aynı şekilde işlevine devam eder. Günümüzde bir hayli gelişmiş olan lastik teknolojisi, lastiklerin gövdesinin birkaç kez kaplanmasına imkan tanımaktadır. Genel itibarıyla otobüs, kamyon, iş makinesi, uçak ve bazı binek araç lastiklerine kaplama işlemi uygulanır. Lastik kaplama, maliyet avantajını beraberinde getiren bir uygulamadır. Mazisi çok eskilere dayanmakta olan bu uygulama, pek çok sürücünün yüzünü güldürmektedir. Eskiyen lastiğin dış yüzeyinin kaplanması işlemiyle lastikler, dayanıklı ve kullanışlı hale gelir. Yeni bir lastiğin maliyetinin epeyce altında bir meblağa sonuçlandırılan bu işlemin karlı olduğu son derece açıktır.
Lastik Kaplama Nedir ve Ne Kadar Güvenilirdir?
Eskiyen lastiklerin sırt yüzeyinin kaplanması işlemine, lastik kaplama denilir. Yıllardır uygulanan bu işlem, teknolojiyle birlikte önemli mesafe katetmiştir ve lastik yüzeyinin birkaç kez kaplanması olanağı bulunmaktadır. Lastik, doğada kendiliğinden yok olmayan ve petrol bazlı üretilen bir üründür. Lastik kaplama hem maliyet avantajı sağlarken hem de doğaya katkı sağlar. Böylelikle petrol kaynakları, lastik üretimi maksadıyla daha az kullanılırken doğa ve çevrenin de korunması sağlanmış olur.
Lastik kaplamanın güvenli olduğu daha önce yapılan testlerle kanıtlanmıştır. Uçak lastiklerine yapılan kaplama işlemi sonrası yapılan pek çok sefer, kaplama işleminin ne kadar başarılı olduğunu ortaya koymuştur. Kaplama lastikler, yeni lastik gibidir ve güvenli bir şekilde yolculuk yapılmasına olanak tanır. Kaplama işlemi, profesyonelce uygulanmalıdır.
Lastik Kaplama Çeşitleri
Lastik kaplama genel olarak ikiye ayrılır: soğuk ve sıcak kaplama. Sıcak kaplama işleminde, kaplanacak karkas uygun malzemeler vasıtasıyla kapatıldıktan sonra uygun kalıplar içerisine konularak pişirme işlemi gerçekleştirilir. Yapısı ve uygulamaları nedeniyle bu sistem, yüksek ve pahalı yatırım yapmayı gerektirir. Soğuk kaplama uygulamasındaysa önceden pişerek şekil almış karkas ve sırt yüzeyi kullanılır ve bu iki kısmın arasına yerleştirilen kauçuğun pişmesiyle lastik son haline kavuşur. Pişirme aşamasında kauçuğun plastik halden elastik hale geçirilmesi amaçlanır. Bunun için gereken basınç, zaman ve sıcaklık unsurlarının uygun olması gerekmektedir.