Kış Lastiği Nedir?

Kış Lastiği Nedir?

Kış Lastiği

Soğuk havalarda bilhassa kış mevsiminde kullanılması gereken Maltepe kış lastiği, oto güvenliği açısından çok büyük önem teşkil etmekte; sürücüler tarafından bu duruma hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Bu durum ilgili mevzuat gereği bazı araçların zorunlu olarak yerine getirmesi gereken bir eylem olup söz konusu mevzuat çerçevesinde yapılan rutin kontroller vasıtasıyla eylemin denetimi sağlanmaktadır. Zorlu hava şartlarının çoğu zaman kış lastiği kullanımını gerektirdiği herkesçe malumdur. Bu yüzden sürücüler, kış lastiği konusunda gerekli araştırmaları yaparak ona göre bir kış lastiği seçimi yapmakta ve bu yaptıkları seçimlerden memnun kalmayı istemektedirler. Halk arasında kar lastiği olarak da bilinen ve adlandırılan kış lastiği, ülkemizin çetin kış şartlarına ve zaman zaman tahminde zorlanılan hava durumuna araçların daha kolay adapte olmasını ve sürücülerin güven içinde trafiğe çıkmalarını sağlamaktadır.

Kış Lastiği ile Yaz Lastiği Arasındaki Farklar

Maltepe kış lastiği her türlü karlı, buzlu ve kaygan zemine hazırlıklı olunmasını sağlar ve kış mevsiminde yaz lastiğine oranla bariz bir şekilde daha çok verim alınacağı aşikardır. Kış lastikleri, yaz lastiklerine nazaran daha az esneme yapısına sahip ve yaz lastiklerine oranla daha az yumuşayan özel kauçuklardan yapılmaktadır. Yaz lastikleri 7 dereceye değin etkili olan bir sürüş deneyimi yaşatsa da kış lastikleri 7 derecenin altına dayanıklıdır. Bu tip lastikler kar, yağmur ve buzlanma durumlarında etkin bir performans gösterilmesini sağlar. Kış lastikleri yapımında kullanılan bazı maddeler sayesinde, 7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında sertleşme yaşanmamakta; soğuk ve zor hava şartlarında yol tutuşu korunmuş olmaktadır.

Kış Lastiği Kullanmanın Önemi

Kış mevsiminin olmazsa olmazlarından yoğun ve sağanak yağışlar, kar ve buzlanma araçların kullanımında sürücülere zaman zaman zor anlar yaşatmaktadır. Karlı, buzlu ve ıslak yollar; araçların kaymasına zemin hazırlamakta, fren tutuş mesafesinin düşmesine sebep olmakta ve arabaların yol tutuş sürecinin zorlaşmasına neden olabilmektedir. Sürücü konforu ve güvenliği, bu nedenlerle fazlasıyla azalmaktadır. Tüm bu sebeplerle, bilinçli ve sorumlu her sürücünün kış aylarında mutlaka mevsime uygun bir şekilde Maltepe kış lastiği kullanması gerekir. Olası kazaların da önleyicisi olarak düşünülebilecek kış lastiğinin maliyeti, sürücü konforu ve araç içindekilerin güvenliği düşünüldüğü takdirde çok da önemsenecek ve üzerinde durulacak bir konu olarak gözükmemektedir.

Kış Lastiğinin Kullanımı

Maltepe kış lastiğinin kullanımı sırasında dikkat edilecek hususları maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kış mevsimi boyunca aracın 4 lastiği için de kış lastiği kullanılmalıdır.
  • Kış lastikleri sadece karlı ve buzlu havalarda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılmaktadır. Bilhassa yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre daha fazla avantaj sağlamaktadır.
  • Kış lastiğine ek olarak mevzuat gereği kar zincirinin araçta bulundurulması zorunludur.
  • Maltepe kış lastiğinin kullanımı, bölgeden bölgeye değişiklik arz edebilse de ekim ve nisan ayları arasında kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • Lastiklerin diş derinliklerine hassasiyet göstermek gerekir çünkü diş derinliği azalmış olan lastikler su tahliyesi gerçekleştiremez ve fren mesafesinin uzamasına sebebiyet verir.
  • Kış aylarında kavşak ve yokuş gibi geçiş noktalarında aracın hızının azaltılmasında fayda vardır. Karlı bir zeminde yola çıkmaya hazırlanılırken araçla hızla kalkmak yerine yavaş yavaş hızlanılması gerekir. Böylece lastiklerin patinaj yaparak karın daha sert bir zemine dönüşmesine sebebiyet vermesi, önlenmiş olur.
  • Lastiklerin havası hiçbir şekilde düşürülmemelidir zira tabanların yola tam oturması gerekmektedir.
  • Soğuk havalarda Maltepe standart lastik kullanımı yakıt sarfiyatının artmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kış lastiği kullanımı, oldukça elzemdir.

 

Whatsapp